CHP, 10Haber’i yalanlamak isterken doğruladı ve sonuç: İlçe başkanlarında güncel seçmen listesi hala yok

10Haber’in gündeme getirdiği CHP’nin YSK’dan seçmen listelerini geç istediğine dair haberimizle alakalı CHP, YSK’ya başvurunun 18 Eylül’de yapıldığını açıklamadı. Listelerin güncel olduğunu söylese de İstanbul'da birçok ilçedeki sistemde hala 28 Mayıs'taki seçmen listesine ulaşılabiliyor. 

Siyaset 29 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Siyasi partilerin yerel seçimlere dair hazırlıkları sürerken ana muhalefet partisi CHP’de, YSK’nın güncel seçmen kayıtlarına dair listesiyle alakalı kriz yaşanıyor. 10Haber’in gündeme getirdiği ‘YSK listelerinin geç istendiği’ haberine CHP’li yöneticilerden üst üste yalanlama geldi. 

Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik, haberimizin maksatlı olduğunu belirtirken “Bir haber sitesinde yer alan ‘seçmen listelerinin YSK’dan istenmesinin unutulduğu’ yönündeki iddia gerçeği yansıtmamaktadır. Bunlar Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurumsal kapasitesine zarar vermeye yönelik maksatlı haberler olup, ilgili başvuru CHP YSK temsilcisi tarafından yapılmıştır” dedi. Çelik, açıklamasında, YSK’ya yapılan başvurunun da belgesini paylaştı.

CHP’de iddialara yanıt veren tek kişi Çelik değildi. CHP Medya, Planlama ve Sosyal Medya politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem de aynı belgeyi paylaşıp haberimizin doğru olmadığını söyledi.

CHP, 10Haber’i yalanlamak isterken doğruladı ve sonuç: İlçe başkanlarında güncel seçmen listesi hala yok

Oysa 10Haber’in haberinde başvuru yapılmadığından söz edilmiyordu, hatta başvurunun yapıldığı yer alıyordu. Bu anlamda CHP yöneticilerinin başvuru belgesini paylaşması bir yalanlama anlamı taşımıyor. Haberde yer alan bilgi, başvurunun geç kaldığı ve uyarıların ardından harekete geçildiği yönündeydi. Devrim Barış Çelik’in, ‘seçmen listelerinin YSK’dan istenmesinin unutulduğu’ yönündeki ibareyi yalanlaması ise tuhaf ötesi bir durum. Çünkü 10Haber’in haberinde ne bu ibare kullanılmış ne de ‘unutuldu’ kelimesi metnin tek bir yerinde geçiyordu.

Kılıçdaroğlu’nun da haberi var

İki üst düzey CHP’linin paylaştığı görseldeki belgede YSK’ya başvuru tarihi 18 Eylül olarak gözüküyor. Bu başvurunun perde arkasında ise eski yöneticilerin 15 Eylül’de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu bilgilendirmesi vardı.

YSK listelerinin güncel olmadığı konusunda yazılı olarak uyarılan CHP yönetimi, hemen ardından 18 Eylül’de YSK’ya başvuru yaptı.

21 Eylül’de de listelerin CHP’yle paylaşılmasına karar verildi.

26 Eylül’de yapılan Parti Meclisi Toplantısı’nda seçmen listeleri tekrar gündeme geldi. Parti Meclisi üyeleri, CHP’nin Ak Parti’yle kafa kafaya gittiği ilçelere oy kaydırıldığına dair iddialar olduğunu, partinin bu konuda çalışması olup olmadığını sordu. CHP lideri Kılıçdaroğlu da “Bu konu tarafıma yazılı olarak da bildirilmişti, çalışmamız var mı?” diyerek sözü Devrim Barış Çelik’e bıraktı. Çelik, başvurunun 18 Eylül’de yapıldığını söyledi.

YSK’dan seçmen listelerinin alınması, yeni seçmen sayısını ve ilçelerdeki seçmen değişimlerini anlamak için önemli. 1 Ekim’den sonra, adres değişikliğine itiraz edilemediği için ilçelerin bu veriler üzerinden çalışıp, herhangi bir sorun olup olmadığını tespit etmesi gerekiyor. Eğer sorunlu bir durum varsa kamuoyu oluşturulup, itiraz edilerek çözülebiliyor.

Peki başvuru gecikince nasıl bir sonuç ortaya çıkıyor? 

Öte yandan 10Haber’in İstanbul’da ulaştığı CHP ilçe yöneticileri, kendi sistemlerinde hala 28 Mayıs’taki seçmen bilgisinin olduğunu söyledi. İlçe yöneticileri, bu verilerin daha güncel olması gerektiğini de vurguladı.

Diğer yandan CHP’li Devrim Barış Çelik ve Eren Erdem ise eylül ayı seçmen bilgilerinin partilerine ulaştığını söylüyor.

İki farklı beyan, CHP Genel Merkezi’nin, kendi elindeki verileri, adres değişikliğine son iki gün kalmışken hala ilçe yönetimleriyle paylaşmadığı anlamına geliyor.

YSK’dan seçmen listeleri her seçim döneminde iki kere alınabiliyor. Fakat birbirine yakın olan siyasi partiler, farklı dönemlerde alıyor, birbirleriyle paylaşıyor. Böylelikle sürekli olarak güncel liste üzerinden çalışmalarını sürdürebiliyor.

Ayrıca 10Haber’e konuşan İstanbul’daki başka bir ilçenin başkanı, listelerin en az 10-15 gün önce sistemde olması gerektiğini belirtti. İlçe yöneticilerinin aktardığına göre, CHP’nin verileri ise dört aydır güncellenmiyor. Yarın YSK listesini alsa bile CHP örgütlerinin 1 Ekim’de kesinleşecek güncel listedeki hataları tespit edip itirazda bulunmaları için en fazla 2 günü var.

CHP, YSK’dan seçmen listelerini istemedi: Yerel seçimlere hazırlanamıyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.